مهارت فردی

با 10 روش اعتماد‌ به نفس خود را ارتقا دهید

زندگی کردن با اعتماد‌ به نفس پایین، همانند رانندگی با یک ماشین است، درحالی‌که ترمز دستی آن بالاست!

هیچ‌کس با اعتماد‌ به نفس بالا به دنیا نمی‌آید. اگر به نظر می‌رسد که کسی اعتماد‌ به نفس بسیار بالایی دارد، به این دلیل است که او سال‌های سال برای ساختن و بالا‌بردن آن، زحمت کشیده است. اعتماد‌به‌نفس، چیزی است که باید برای بالابردن آن همیشه تلاش کنید، زیرا دنیای چالش‌برانگیز تجارت و مسیرهای مختلف زندگی، می‌تواند به کلی آن را از بین ببرد. یک نگرش منفی نسبت به کسب‌و‌کار، درخواست بازپرداخت از طرف یک مشتری یا عدم پذیرش سرمایه‌گذاران برای پرداخت سرمایه مورد‌نیاز، می‌تواند اعتماد‌ به نفس افراد را تا حد زیادی کاهش دهد. گاهی اوقات، انتقاد‌های تند و سخنان ناشایست کسانی هم که به ما نزدیک هستند، می‌تواند شدیدا به اعتماد‌ به نفس ما ضربه بزند. مهم‌تر از همه این‌ها، باید با انتقاد‌های درونی خودمان که به طور پیوسته در حال سرزنش‌کردن ماست و به ما تلقین می‌کند که به اندازه کافی خوب نیستیم، برخورد جدی کنیم. وقتی پیرامونمان پر شده است از عناصر زیادی که پیوسته اعتماد‌ به نفس ما را بمباران می‌کنند، باید با تمام توان در مقابلشان بایستیم و برای افزایش اعتمادبه‌نفس، مبارزه کنیم. همان‌طور که نیاز داریم مهارت‌های لازم را برای راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار یاد بگیریم، لازمه موفقیت در هر تجارتی، این است که با اعتماد بسیار مقاوم و تغییر‌ناپذیر به توانایی‌ها و استعدادهایمان، بر تمام موانع غلبه کنیم. در این مقاله، 10 مورد از کارهایی که می‌توانید برای تقویت اعتماد‌ به نفس انجام دهید، مورد بررسی قرار گرفته است.

.

خود را آن‌طور که دوست دارید باشید، تصور کنید.

«چیزی که ذهن می‌تواند تصور کند، همان چیزی است که می‌توانید به آن برسید.» تجسم‌کردن یک تکنیک است که طی آن، شما یک تصویر از خودتان می‌بینید که در ذهنتان آن را تحسین می‌کنید. وقتی که اعتمادبه‌نفسمان پایین می‌آید، یک تصویر نادرست از خودمان در ذهن ناخودآگاه جا افتاده که اغلب تصویر نادرستی است. برای داشتن یک تصویر فوق‌العاده و بی‌نقص از خودتان در ذهن، همیشه باید تمرین کنید تا بتوانید در راستای دستیابی به اهدافتان گام بردارید.

.

خودتان را تایید کنید.

«تایید‌کردن، یک ابزار قدرتمند برای تثبیت باورهای مثبت درباره خودتان است.» اصولا، ما تمایل داریم که بر طبق تصویر ذهنی که از خودمان ساخته‌ایم، رفتار کنیم. کلید ایجاد تغییر اساسی در سبک زندگی، تغییر در این تصویر ذهنی از خودمان است. تایید‌ها، همان جملات انگیزشی و مثبت است که به خودمان می‌گوییم. اگر این جملات با صدای بلند گفته شوند، تاثیر بیشتری هم خواهند داشت؛ چون علاوه بر اینکه آن‌ها را می‌گوییم، می‌توانیم آن‌ها را بشنویم. از این طریق، معمولا راحت‌تر ذهنمان این جملات را می‌پذیرد. به عنوان مثال، اگر از هیکلتان متنفرید، بار دیگر که در مقابل آینه ایستادید، سعی کنید چیزهایی را که در مورد خودتان دوست دارید و خوشحالتان می‌کند، بیان کنید. برای اینکه ذهنتان را آماده کنید تا جملات مثبت در مورد خودتان را راحت‌تر بپذیرد، تایید‌ها را به صورت سوال مطرح کنید؛ یعنی به جای آنکه بگویید «من در انجام کارها، بسیار موفق هستم»، بگویید «چرا من در انجام کارهایم، موفق هستم؟» مغز ما از لحاظ بیولوژیکی (زیست‌شناسی) تمایل دارد پاسخ سوال‌ها را پیدا کند، بدون اینکه بررسی کند سوال مطرح‌شده معتبر است یا خیر!

.

هرروز، یکی از کارهایی را انجام دهید که شما را می ترساند.

«اگر از انجام کاری می‌ترسید، از خود بپرسید که چرا نباید انسان‌های دیگر از آن بترسند؟ مسائل را بیش‌از‌حد بزرگ نکنید و خودتان را بیش‌از‌حد دست کم نگیرید. شما از آنچه که فکر می‌کنید، بهترید.» بهترین راه برای غلبه‌کردن بر ترس‌هایمان، روبه‌رو‌شدن با آن‌هاست. هرروز، با انجام‌دادن یکی از کارهایی که همیشه از آن می‌ترسیدید و فرار می‌کردید، خواهید دید که اعتمادبه‌نفستان هم افزایش می‌یابد. بنابراین، از راحت‌طلبی دست بردارید و با ترس‌هایتان مقابله کنید.

.

از منتقد درونی خود، سوال کنید.

«شما برای سال‌های طولانی، از خودتان انتقاد کردید و دیدید که این شیوه کار نمی‌کند! از این به بعد سعی کنید خودتان را تایید کنید و ببینید چه اتفاقی می‌افتد.» شدیدترین انتقاد‌هایی که در زندگی شنیدیم، صدای منتقد درونی‌مان بوده است. اگر برای بالا‌بردن اعتمادبه‌نفس اقدام کنید، به احتمال خیلی زیاد منتقد درونی شما دوباره فعال شده و با حرف‌هایش به شما گوشزد می‌کند که نمی‌توانید کاری را پیش ببرید، چون عرضه انجام آن را ندارید! راهکارهایی همچون رفتار‌درمانی به شما کمک می‌کند تا منتقد درونی خود را زیر سوال ببرید و به‌دنبال شواهدی بگردید که حرف‌های منتقد درونی را حمایت یا انکار کند. به عنوان مثال، اگر فکر می‌کنید که در زندگی کاملا شکست خورده‌اید، از خودتان بپرسید «چه شواهدی وجود دارد که ثابت کند من واقعا یک فرد شکست‌خورده هستم؟» یا «چه شواهدی وجود دارد که رد کند من واقعا یک فرد شکست‌خورده هستم؟» از فرصت‌های مختلف استفاده کنید تا به خودتان تبریک بگویید، از خودتان قدردانی کنید و به خودتان جایزه بدهید، حتی برای کوچک‌ترین دستاوردها، تا از این طریق به آرامش واقعی برسید. همان‌طور‌که «مارک تواین» گفته است:«هیچ‌کس، بدون داشتن احساس رضایت از خود، نمی‌تواند به آرامش واقعی دست یابد.»

.

در چالش 100 روزه «نه شنیدن» شرکت کنید.

«هیچ‌کس نمی‌تواند باعث شود شما احساس نارضایتی و حقارت داشته باشید، بدون اینکه خودتان اجازه دهید.» «جیا جیانگ»، با چالشی 100 روزه، به‌دنبال «نه شنیدن» می‌رود و با این روش، ترس‌های خود را برای رد‌‌شدن از سمت دیگران، ازبین می‌برد. او می‌داند که چگونه ترس از رد‌شدن، می‌تواند ما را عقب نگه دارد. او در این مسیر، درخواست‌های هوشمندانه‌ای از دیگران می‌کند که می‌داند به احتمال زیاد آن را رد خواهند کرد. مثلا، یک بار در رستورانی درخواست کرد که دونات‌ها را به شکل حلقه‌های المپیک درست کنند یا یک بار از غریبه‌ای خواست که به او 100 دلار پول قرض دهد! پاسخ‌هایی که او در ازای این درخواست‌ها دریافت کرده بود، بسیار شگفت‌زده‌اش می‌کرد. گاهی از واکنش‌های خود و طرف مقابل فیلم می‌گرفت و بعدا آن‌ها را بررسی می‌کرد و می‌دید شخصی که درخواستش را رد کرده است، آن‌قدر‌ها هم ترسناک نیست! در ابتدای این مسیر، با نه شنیدن، سریعا کنار می‌کشید و با طرف مذاکره نمی‌کرد، اما به مرور زمان دید که می‌تواند در مقابل نه شنیدن، از درخواستش دفاع کند و وارد مذاکره شود. به مرور زمان، این عادت در شخص نهادینه می‌شود که از خواسته‌هایش دفاع کند و از ترس طرد‌شدن، جا نزند. این راهکار قطعا به شما کمک خواهد کرد تا آزادانه تصمیم بگیرید، بی‌پروا عمل کنید و در نتیجه در کسب‌و‌کارتان، قوی‌تر خواهید شد. قطعا شرکت در این چالش، سخت است و شنیدن پاسخ‌ها ممکن است در ابتدا شما را به‌شدت غمگین کند، اما این روش، در ساختن اعتمادبه‌نفس، بسیار قوی عمل می‌کند.

.

طوری حرکت کنید که انگار مطمئنید موفق خواهید شد.

«برای ساختن اعتماد‌ به نفس واقعی، باید بر روی موفقیت‌های خود تمرکز کنیم و تمام شکست‌ها و بخش‌های منفی زندگی شخصی را به دست فراموشی بسپاریم.» بسیاری از مردم، از توانایی و استعداد‌های خود دلسرد و ناامید می‌شوند، چون اهداف بسیار سختی را برای خود تعیین می‌کنند که مسیر دستیابی به آن، سخت و دشوار است. برای شروع، اهداف کوچک‌تر و آسان‌تری را در نظر بگیرید که به‌راحتی بتوانید به آن‌ها برسید. وقتی که جریانی از موفقیت و دستاورد‌هایتان ایجاد کردید که باعث ایجاد حس خوب و رضایت دورنی از خودتان شد، می‌توانید به سمت اهداف سخت‌تر حرکت کنید. در طول مسیر حرکت به سمت این اهداف، لیست تمام موفقیت‌های بزرگ و کوچکی را که تا آن لحظه کسب کرده‌اید، در ذهنتان نگه دارید و مدام به خوتان یادآوری کنید. به جای تمرکز بر لیست «کارهایی که باید انجام شود»، خوب است مقداری از وقتمان را برای تمرکز بر لیست «کارهایی که انجام داده‌ام» صرف کنیم. تمرکز‌کردن بر روی نقاط قوت، پروژه‌ها و اهدافی که در آن موفق بودید، یک راهکار عالی برای افزایش اعتماد‌ به نفس در مهارت‌هاست.

.

به دیگران کمک کنید.

کمک‌کردن به دیگران، باعث می‌شود خودمان را فراموش کنیم و بابت داشته‌هایمان، شکرگزار باشیم. همچنین، وقتی در زندگی کسی، تغییری مثبت ایجاد می‌کنید، احساس فوق‌العاده‌ای نسبت به خود خواهید داشت. به جای اینکه روی نقاط ضعف خود تمرکز کنید، شخصی را زیر بال و پر خود بگیرید، به او در انجام کاری کمک کنید یا مهارتی را به او آموزش دهید. پس از مدتی خواهید دید که اعتمادبه‌نفستان به طور خودکار در این روند، سیر صعودی خواهد داشت.

.

به خودتان اهمیت بدهید.

«اهمیت به خود، هرگز یک عمل خودخواهانه محسوب نمی‌شود. در واقع، این یک راهکار جهت قدردانی از هدیه‌ای است که به ما داده شده است. این هدیه، تمامی مهارت‌ها و استعدادهایی است که به من داده شده و باید به دیگران به بهترین نحو، ارائه شود.» اعتماد‌ به نفس در واقع ترکیبی از سلامت جسمی، سلامت عاطفی و سلامت اجتماعی است. اگر از هیکل خود ناراضی هستید یا دائما احساس می‌کنید انرژی کافی ندارید، معمولا سخت است که در مورد خودتان حس خوب ایجاد کنید. برای ورزش‌کردن، عادات غذایی و خوابیدن، وقت کافی بگذارید. احتمالا این جمله را شنیده‌اید که می‌گویند «لباس ها، مرد را می‌سازند.» با تلاش‌کردن برای رسیدن به نیازهایتان، اعتماد‌ به نفس خود را بسازید.

.

برای خودتان، چارچوب مشخص تعریف کنید.

«هرگز در مقابل آزار و اذیت دیگران سکوت نکنید. هیچ‌گاه اجازه ندهید که تبدیل به یک قربانی شوید. اجازه ندهید دیگران شیوه زندگی شما را تعریف کنند و زندگی‌تان را، خودتان تعریف کنید.» نه گفتن را یاد بگیرید و به دیگران هم یاد بدهید که به چارچوب‌های شما احترام بگذارند. در صورت لزوم، در کلاس‌های آموزشی برای افزایش جسارت شرکت کنید و یاد بگیرید برای چیزهایی که از دیگران می‌خواهید، از آن‌ها درخواست کنید. هرچه بیشتر بر زندگی خود کنترل داشته باشید، اعتمادبه‌نفستان بیشتر خواهد شد.

.

«ذهنیت برابری» را درخود پروش دهید.

«اینکه آرزو داشته باشید که ای کاش جای شخص دیگری بودید، در واقع شخصی که در حال حاضر هستید را به نابودی می‌کشانید.» افرادی که اعتماد‌ به نفس پایینی دارند، معمولا دیگران را بهتر و لایق‌تر از خود می‌دانند. به جای اینکه این برداشت غلط را تحمل کنید، خودتان را با دیگران برابر بدانید. هیچ‌کس از شما بهتر یا شایسته‌تر نیست. ذهنیت برابری، کمک بزرگی برای افزایش اعتمادبه‌نفس، محسوب می‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا